vineri, 2 februarie 2018

EduMotivation – educație pentru viitor profesional



În cadrului unui proiect pilot început în această săptămână, 30 de copii de la centrul de zi al Asociației Stea vor descoperi prin vizite și activități interactive 18 meserii, beneficiind de cosiliere și îndrumare pentru a începe să-și construiască planuri concrete de viitor profesional. Proiectul își propune să pună bazele unui program pe termen lung care să lărgească perspectivele de viitor ale copiilor din medii defavorizate prin acces la modele de succes din comunitate.
Cu sprijinul unor profesioniști voluntari, companii și instituții din Satu Mare, copiii vor avea ocazia până la finalul anului școlar să descopere ce înseamnă să lucrezi în diferite domenii, fiind susținuți să-și identifice aspirațiile în domeniul profesional și să conștientizeze importanța școlii pentru a le putea atinge.
Obiectivele proiectului sunt prevenirea abandonului școlar timpuriu, creșterea stimei de sine, dezvoltarea abilităților, a cunoștințelor și a motivației copiilor pentru incluziune socio-profesională, asigurarea accesului la modele pozitive și dezvoltarea la acești copii a sentimentului de aparteneță la societate.
Activitățile de bază sunt organizarea săptămânală de ateliere interactive prin care voluntari - profesioniști ce au reușit să-și găsească vocația - vor transmite acestor copii pasiunea lor pentru meseria pe care o practică, transmitându-le totodată că și ei pot să devină orice își doresc, cu condiția de a face eforturi pentru a-și atinge aspirațiile. Cel puțin o dată pe lună copii vor participa la vizite la diferite firme și instituții pentru a descoperi munca la fața locului. În paralel, echipa educativă a Asociației Stea va asigura activități de consiliere vocațională și dezvoltare de abilități, susținând fiecare din cei 30 de copii în construirea până la finalul anului școlar a planului lor de viitor profesional. 
Un eveniment final prevăzut pentru luna iunie 2018, va marca încheierea acestui proiect pilot, permițând voluntarilor și copiilor implicați să sărbătorească împreună progresele atinse încurajându-i pe cei din urmă să creadă în visul lor de a deveni oameni mari împliniți profesional. Proiectul va permite Asociației Stea să evalueze în profunzine nevoile specifice de dezvoltare ale celor 30 de copii implicați, punând bazele unei viitoare intervenții pe termen lung menite să suțină reușita școlară și cea de integrare profesională a persoanelor din grupuri vulnerabile.
Valoarea proiectului EduMotivation desfășurat în perioada 1 februarie – 15 iunie 2018 este de 9374 euro fiind realizat cu co-finanțarea de 5000 euro din partea organizației franceze CCFD – Terre Solidaire.

0 Comments